luni, 1 februarie 2016

Marturiile unui veteran de razboi








Este o zi frumoasa si vreau sa fie cat mai speciala, i am promis vecinului, un fost veteran de razboi ca voi juca sah cu el, asa ca ma tin de cuvant si il invit la mine sa jucam si sa stam la vorba. 
Un om simplu si bland si totusi cu atata suferinta si tristete, un om deosebit dar trist si in ciuda tristetii sale, iti face mare placere sa stai doar sa il privesti si sa-i asculti povestea lui.
In timp ce pregateam ceaiul sa il fac sa se simta in largul lui, el este foarte entuziasmat sa jucam sah pentru ca i am promis de foaaaarte mult timp si abia acum am reusit sa ma tin de promisiunea facuta. De la teme politice si vremea in care era in razboi, la viata amoroasa si la satisfactia reusitelor sale pana la suferinte si efectele de dupa un eveniment fericit intr unul in care ploua cu lacrimi de tristete.
Mi a povestit ca el era foarte sarac pe vremea cand era un simplu adolescent, nu a avut vise sau dorinte. Era limitat, accepta doar iluzia ca fiind realitatea. In perioada adolescentei a intalnit o barmanita unguroaica de care s-a indrogostit la prima vedere. El era foarte timid si nu putea sa indrazneasca sa spuna ceva ce tinea de sentimentele lui unguroaicei. Intr o noapte la barul ei, s-a ametit putin cu cateva pahare de vin si s-a dus direct la ea fara nici o ezitare si i a spus ca e indrogostit, ea fiind cu 13 ani mai mare decat el, a avut mici dubii inainte sa i marturiseasca. Unguroaica l a refuzat spunandu-i ca e ametit si ca nu este in stare lucida pentru astfel de marturisiri si sa vina a doua zi sa o viziteze. Bineinteles ca el a vizitat-o si a fost reciproc si au trait o mica poveste de dragoste, o poveste care l a facut sa iasa putin din vechile tipare si vechile conceptii si sa guste putin din nectarul vietii.
Dupa o perioada a trebuit sa plece din oras insa a facut promisiunea sa o viziteze cat mai curand, si asa a facut. Dupa lunga perioada, a aparut si promisiunea in manifestare , s-a tinut de cuvant si s a dus direct la ea la bar. Din nefericire ea nu mai era acolo, colegul ei ii spusese ca murise de cancer. Astfel a avut iar o cadere psihica si s-a intors la vechile tipare/limitari. Il consider un  om creativ si cult, a studiat cateva instrumentele muzicale si a scris si poezii, n am putut sa il opresc din vorbit corectandu-l pentru trecut sau actualele limitari/ganduri, dar a fost o mare placere sa il ascult povestind...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu